A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Рекомендації населенню на період весняних паводків.

Дата: 17.03.2023 10:09
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Рекомендації населенню на період весняних паводків

 

Танення великої кількості снігу, при різкому підвищенні температури може привести до підтоплення та затоплення територій, в тому числі населених пунктів, значного підвищення рівня води в річках та рівня ґрунтових вод.

Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, балантидіазу, а також яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, та ін. У зв’язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на території населених пунктів, сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечне для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками.


     Ви можете зарадити цим бідам, дотримуючись деяких простих правил.

Пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода.

За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж господарсько-питного водопостачання. Але у більшості водопроводів сільських населених пунктів Харківської області відсутні системи очистки та знезараження води перед надходженням її у розподільну мережу, у зв’язку з чим в період весняного паводку не може бути гарантована якість води, особливо за мікробіологічними показниками. Ось чому водопровідну воду перед споживанням необхідно обов’язково кип’ятити.

Не використовуйте для пиття сиру воду з криниць та природних джерел.

Навіть для господарських цілей (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватись добре прокип’яченою водою.

Овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдайте окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).

Перед їжею обов’язково мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.

 

 

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

– очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;

– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;

– колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;

– провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення.

У разі неможливості проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів власними силами та при необхідності перевірити якість питної води, звертайтесь до спеціалізованих підприємств або установ, що розташовані у м. Харкові та районах області.

У Харківському районі, з питань проведення лабораторних досліджень питної води, дезінфекційних, дератизаційних та інших робіт, можна звернутись до Харківської районної філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», за адресою: вул. Незалежності,37, смт. Покотилівка, Харківський район, Харківська область.

У випадку розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб може бути з нехарактерними симптомами.

 

Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!

 

       Джерело-  сайт Державної установи "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь