A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Опіка над повнолітніми недієздатними особами.

Дата: 01.03.2023 13:27
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

Опіка над повнолітніми недієздатними особами, як особлива форма державної турботи, спрямована на захист їх прав та інтересів

    Серед найбільш вразливих категорій населення, якими опікується відділ соціального захисту населення Південної міської ради, є повнолітні недієздатні особи, які через стійкі психічні розлади не усвідомлюють значення своїх дій та не можуть керувати ними. Над такими особами встановлюється опіка, як особлива форма державної турботи, спрямована на захист їх прав та інтересів. Забезпечується виплата гарантованих державою соціальних допомог та субсидій. Так, сім’ї, де під опікою перебувають недієздатні особи, отримують державні соціальні допомоги інвалідам з дитинства та особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу або державну грошову допомогу особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

     27 лютого проходило чергове засідання опікунської ради, на засіданні якої розглядалися з подальшим затвердженням звіти опікунів за 2022 рік.

  В умовах воєнного стану повнолітні недієздатні особи потребують особливої уваги. Це і питання соціально-побутові, і контроль за станом їх життєзабезпечення, бо саме такі особи найбільш залежні від обставин. Тому з опікунами опрацьовуються проблемні питання підопічних. Для всіх повнолітніх недієздатних осіб, які на сьогоднішній день залишаються в громаді, опікуни мали можливість отримати  гуманітарну допомогу.

    Звертаємо увагу на те, що повнолітню особу може бути визнано недієздатною лише за рішенням суду на підставі висновку судово-психіатричної експертизи про нездатність цієї особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок стійкого психічного розладу. При цьому, відповідно до статей 58, 59, 60 Цивільного кодексу України суд призначає недієздатній особі опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Для отримання роз’яснень щодо подачі до суду заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакету документів, які до них додаються, необхідно звертатися до відділу соціального захисту населення Південної міської ради за адресою: м. Південне, вул. Гагаріна, 82, тел. для довідок 099-77-90-97.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь