A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Небезпека тютюнопаління.

Дата: 28.02.2023 13:14
Кількість переглядів: 101

ПРО НЕБЕЗПЕКУ ТЮТЮНОПАЛІННЯ

Тютюнопаління – найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка.  Щорічно у світі вмирає 1,5 млн. людей внаслідок тютюнопаління. Україна входить до групи 11 країн Європи з найбільшим рівнем поширеності  тютюнопаління. Ця шкідлива звичка є причиною серцевих приступів, інсультів, хронічних бронхітів, різних видів онкологічних захворювань, особливо раку легень. Серед людей віком  30-40 років, які палять, інфаркти трапляються у 5  разів частіше. Викурювання однієї цигарки завдає організмові такої ж шкоди, як і  добове перебування людини на загазованій автомагістралі. Жінки, які палять, у 10 разів частіше залишаються безплідними. Курці страждають від кашлю, задишки, дефектів шкіри.
Дим цигарок містить смоли, до складу яких входить понад 4000 хімічних елементів і 43 з них викликають онкологічні захворювання. Куріння тютюну є причиною смертності від раку легень у 90% усіх випадків, від бронхіту й емфіземи легень – в 75%, від хвороби серця майже 25% усіх випадків. Приблизно 25%  «регулярних» курців сигарет передчасно помирає саме через куріння. У сім’ях, де вживали тютюн під час вагітності -природжені  каліцтва  у  дітей трапляються  вдвічі частіше. Матері, які палили під час вагітності мають дітей з відхиленою від норми поведінкою, ці діти гірше вчаться в школі й частіше розпочинають вживання наркотичних препаратів. Деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють у шлунок, цим самим викликаючи виразку шлунка (у 10 разів частіше) ніж у тих осіб, які не вживають тютюну.

Особливо негативно систематичне отруєння впливає на серцево-судинну систему. До 40% усіх смертних випадків від ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту пов’язані з палінням сигарет. Паління призводить до руйнування головного структурного елементу шкіри – колагену. Шкіра та слизові оболонки втрачають свою еластичність, з’являються зморшки, обличчя набуває вигляду вижатого лимону, голос стає низьким та хриплим.
Значної шкоди завдає «пасивне паління», коли людина, що не палить, вдихає повітря, отруєне тютюновим димом. При цьому, небажані наслідки для стану їх здоров’я можуть бути ще гірші, ніж для курців, тому що організм не адаптований до тютюнового диму.

Практично до 30% людства мають згубну звичку тютюнопаління. Але необхідно розуміти – паління є не тільки особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє людства. Паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє   здоров’я  та  здоров’я  оточуючих тебе людей.

Інформація з сайту Державної установи "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь