A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Сімейний патронат.

Дата: 17.11.2021 13:15
Кількість переглядів: 445

Сімейний патронат: робота для батьків

 

Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові у своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту.

Якщо ви — родина із досвідом виховання власних, уже повнолітніх дітей, небайдужі до малюків, які опинились у складних життєвих обставинах або тимчасово залишились без батьківського піклування, пропонуємо цікаву роботу — сімейний патронат.

1.Що таке патронат?
Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Патронатний вихователь зараховується на роботу за трудовим договором до бюджетної установи соціального захисту або місцевої ради. Важливим стимулюючим чинником є те, що патронатному вихователю виплачують заробітну плату та зараховують трудовий стаж. Особа, яка є патронатним вихователем не може в цей період офіційно бути влаштованою на іншу роботу.

2. Яка мета патронату над дитиною?
Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її.

3. Що це дасть для дитини?
Безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.
4. Хто такий патронатний вихователь?
Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю.
5Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат?
До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили у складні життєві обставини, а саме:
– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
– підкинуті, знайдені діти;
– безпритульні діти;
– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;
– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;
– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.
6. Який термін перебування дитини в патронаті?
Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.
7. Хто може стати патронатним вихователем?
Громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей;
мають житло (власне, орендоване чи на правах користування); не мають судимості; стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.
8. Які обов’язки патронатних вихователів?
– нести персональну відповідальність за життя та збереження здоров’я дитини, тимчасово влаштованої до сім’ї патронатного вихователя, її фізичний та психічний стан;
– дотримуватися конфіденційності інформації про дитину та її батьків, що може завдати шкоди дитині та її сім’ї;
– дотримуватися вимог договору про влаштування дитини.

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, що мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки. Про більш детальну інформацію про сімейний патронат ви зможете дізнатися, звернувшись до служби у справах дітей Південної міської ради м.Південне, вул ,Гагаріна 82 тел(057)746-63-97

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь