A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

ЧОМУ В'ЯЛЕНА АБО СУШЕНА РИБА НЕБЕЗПЕЧНА? 

Дата: 03.08.2021 11:03
Кількість переглядів: 316

Тому що вона може нести небезпеку для життя — ботулізм. 
У теплу пору року попит на в’ялену або сушену рибу зростає. Зростають і випадки отруєнь цим продуктом. На жаль, і з сумним фіналом. 
Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування. 
Так от в'ялена та сушена риба дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів, і ось чому: 
така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин; 
-може бути заражена у природних умовах, оскільких резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
-соління відбулось вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
-споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари. 
Навіть якщо вам важко утриматися від спокуси придбати в’ялену або сушену рибу на пляжі чи стихійному ринку, згадайте цей пост і віддайте перевагу перевіреним продуктам.
Джерело: Центр громадського здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь