A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

УВАГА! ПРО НЕБЕЗПЕКУ АМБРОЗІЇ

Дата: 30.07.2021 15:32
Кількість переглядів: 402

Фото без опису
УВАГА!!! Виконком Південної міської ради звертається до всіх мешканців, які мають свої подвір’я на території ради, з проханням привести до належного стану  прилеглу територію до своїх домоволодінь, а саме покіс трави. Саме зараз пік цвітіння Амброзії полинолистої, яка дуже шкідлива для здоров’я людини в період цвітіння. Бережіть себе та своїх близьких! 
Із середини липня починає квітнути амброзія полинолиста. Це один з найнебезпечніших бур’янів, що згубно впливає на організм людини.
Амброзія полинолиста походить з Північної Америки, де росте на сухих ґрунтах, на берегах річок, у преріях та пустинях. На територію України вона потрапила у 1914–1918 роках. Спочатку її вирощували як лікарську рослину в Дніпропетровській області. Відсутність належних карантинних обмежень у ті часи й значна експансія виду дали змогу амброзії широко розповсюдитися. Амброзія – однодомна рослина, за зовнішнім видом нагадує полин звичайний. За сприятливих умов зростання досягає 2–2,5 метра заввишки. Вся рослина опушена, стебло гіллясте, корінь стрижневий розгалужений, заглиблюється до 4 метрів і більше. Дуже живуча рослина, за багаторазового скошування зазвичай виростає знову. Одна рослина може дати від 30 до 10 000 насінин. Насіння зберігає властивість до проростання у ґрунті від 1 до 10 років, деякі навіть до 40 років.
Під час цвітіння кожна амброзія утворює мільярди пилкових зерен, які потім переносяться на великі відстані, викликаючи у людини важке алергічне захворювання – поліноз. У хворих набрякають слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів, відчувається головний біль, з’являється нежить, задишка, приступи бронхіальної астми,  сльозоточивість, погіршується зір та підвищується температура.
Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який, крім алергічної реакції, здатний викликати астму. Причини такої сильної алергії на амброзію криються в амброзієвій кислоті, яка входить до складу пилку. Як тільки пилок амброзії потрапляє на шкірний покрив або слизову оболонку, починається алергічна реакція. Це найпоширеніші симптоми на амброзію, але є й інші. Наприклад, висипання на шкірі, які супроводжуються пригніченим настроєм і дратівливістю. Крім цього, можуть спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація. Всі ці симптоми можуть свідчити про алергію на амброзію. Але зазвичай люди сприймають вищеописані симптоми за звичайну застуду і намагаються лікуватися самостійно. Якщо ви мешкаєте у власному будинку, то потурбуйтеся про те, щоб амброзія була відсутня у вас у дворі і дворі сусідів. Потрібно регулярно проводити в приміщенні вологе прибирання. У розпалі цвітіння амброзії не залишайте відкритими вікна і кватирки. Намагайтесь не виходити рано-вранці на двір, позаяк саме в цей період спостерігається висока концентрація.
Фото без опису
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь